Szappanfőzés lúgkő nélkül

Megszűnt a lúganarchia! Eltiltották a lúgot. De hogyan kell lúgkő nélkül szappant főzni? Ezt taníttatják meg vidéken a tisztifőorvosok. A főzéshez használt anyagokat mindenki ismeri és tudja, hogy nem okoznak mérgezést. Először égetett mészből oltott meszet készítenek, majd az ammóniák szódát oldják fel. Ezekből lesz a lúgkőpótló folyadék. Felforralás és az üledék eltávolítása után a szappanfőző folyadékhoz hozzáadják a zsiradékot, és főzik mindaddig, amíg a szappan különválik. A főzés két óráig is eltart, közben kavargatják. A jó szappan formába öntve hamarosan megmerevedik. Ezzel az eljárással éppen olyan kitűnő szappant lehet készíteni a nagymosáshoz, mint régebben a mérgező lúggal. A leírást az Országos Közegészségügyi Intézet mindenkinek ingyen adja. A lúgot egyébként ma már nagytakarításkor is mindenütt kristály- vagy ammóniák szódával helyettesítik, így tisztaságtól ragyog minden, de lúgmérgezés nem fenyegeti házunk táját. – forrás: filmhiradokonline.hu (Magyar Világhíradó 1940. december)

Korábbi cikkek