Téma: egészség, levendula

Levendula fürdő
Levendula! Levendula! Levendula fürdő! Nem jutsz el idén a tengerhez, de szeretnél Te is mediterrán hangulatban részesülni? Akkor ez a blogbejegyzés neked szól!

A levendula a Földközi-tenger vidékéről származó egzotikus illatú, szárazságot jól tűrő évelő félcserje. Európába a rómaiak hozták be és a szépségápolás kellékeként használták. Lila virága nagyon üde, kellemes illatú, amit a szappankészítésnél (erről lesz később egy blogbejegyzés) is használtak és a levendula a fürdővizet is gazdagította. Lakótér illatosításra is sokszor használták, amikor a száraz virágot a padlóra szórták. Termesztését Magyarországon az 1920-as években Bittera Gyula kezdte el elsőként.

Mind az illóolaj, mind a tea alkalmas a reuma elleni gyógyfürdőhöz.
A hatóanyagok a bőrön keresztül felszívódva a vérárammal eljutnak a központi idegrendszerbe, így fokozottan fejthetik ki nyugtató hatásukat, a fájós testrész víz alatti masszírozásával pedig szinte teljesen megszüntethető a fájdalom.

Levendula fürdő (virágból)

Recept:
10 dkg levendulavirág
2 liter víz

Forraljuk fel a vizet, szórjuk bele a levendulavirágot, majd hagyjuk állni egy jó fél órát, majd szűrjük le. A kapott gyógyfőzetet adjuk a fürdővízhez. Nagyjából fél órát maradjunk ebben a gyógyfőzetes fürdővízben és lazítsunk, majd lassan masszírozzuk át az egész testünket ezzel a gyógyhatású levendula fürdő vízzel, miközben az orrunkon keresztül is beszívjuk a levendula gyógyító illatát.

Most éppen melegszik az idő, de, ha ismét beköszönt a zimankó, akkor fordulj ehhez a jótékony csodához!

Korábbi cikkek
levendula olajos fürdő