Téma: egészségmegőrzés, szappankészítés

Te hogyan szoktál szappant választani, ha boltba mész, vagy vásárban vagy? Átlátszó csomagolás esetén először a szappan színére leszel figyelmes, aztán megszagolod, majd amelyik szappannak a szín és illatkombinációja is megfelel, azt megveszed.

Manapság minden az illatokról szól. Ha valaminek nincs illata, azt sokan meg sem veszik. Amelyik wc papír nem illatozik, amelyik kozmetikumnak nincs illata az marad a polcon, a lakásunknak, kocsinknak sem lehet természetes illata, mert valamivel illatosítanunk kell – ezt látjuk a reklámokban is – és természetesen a bőrünknek, ruhánknak, szekrényünknek is illatfelhőben kell úsznia, sőt, a krémnek is, amit magunkra kenünk, annak is kellemes illattal kell minket elcsábítania. Egyszerűen annyira rászoktattuk magunkat az illatokra, hogy szinte függővé váltunk. Mivel ennyire népszerűvé váltak az illatosítók, az illatanyagok a szappanokban, kozmetikai szerekben, pipere cikkekben így egészségünknek is adtunk egy plusz terhet. Az illatos és illatmentes szappanok vásárlásakor érdemes figyelni az összetevőkre. A pollen, gyógyszer, élelmiszer allergia mellett ugyanis megjelent az illatallergia. Érdemes tudnod, hogy a felhasznált illatanyagok a bőrünkkel való találkozás során kontakt bőrallergiát és belélegzés során légúti allergiát okozhatnak.

Az illatallergia leggyakoribb tünetei: bőrpír, viszkető érzés, kiszáradás, hányás, bőrberepedés, duzzadt piros foltok, súlyosabb esetben ödéma, ekcéma, asztmatikus fulladási roham.

Vannak kifejezetten olyan illatok, amelyeket érdemes elkerülni azoknak, akik tudják, hogy bőrük érzékenyebb, esetleg légúti, pollen allergiában szenvednek, vagy kifejezetten tudják, hogy illatallergiájuk van.

Néhány az allerigát okozó illatok közül: vanília, mentol, fahéj, henna, lanolin, perubalzsam, gyanta, tölgymoha, formadelhid, jónéhány virág ás gyümölcsillat. (Illatallerigában szenvedők még 100% természetes formában se használják ezeket az illatokat.)

 

Hogyan védjük magunkat az illatokkal szemben?

Tudatosan törekedjünk arra, hogy a környezetünket, lakásunkat, kocsinkat, kozmetikai nesszeszerünket illatmentesebbé tegyük, rakjuk ki az ILLAT STOP táblát. Öblítő helyett ecetes vizet használjunk, légfrissitő helyett többet szellőztessünk, illatmentes, természetes kozmetikumokat vásároljunk, vagy készítsünk stb.

Ha vásárlásra adnád a fejed, akkor érdemes mindig átvizsgálni azt, hogy miből áll az a termék, amit meg szeretné venni. Vigyázat lehet, hogy nem fogod érteni a termékek összetételi listáját, ha igen, akkor meg fogsz lepődni, mi mident tesznek bele a vegyipari bolti termékekbe.

Egy kis segítség, amire érdemes odafigyelni az összetevők illatanyagánál, ezeket 2005 óta kell a kozmetikumokon feltüntetni:

Alpha-isomethyl ionone
Amyl cinnamal
Anise alcohol
Amylcinnamyl alcohol
Benzyl benzoate
Benzyl  alcohol
Benzyl cinnamate
Benzyl salicylate
Butylphenyl methylpropional

Cinnamal
Cinnamyl alcohol
Citral
Citronellol
Coumarin
Eugenol
Evernia furfuracea extract
Evernia prunuastri extract
Farnesol

Geraniol
Hexyl cinnamal
Hydroxycitronellal
Hydroxyisohexyl 3-cyclohexene carboxaldehyde
Isoeugenol
Isoeugeno Evernia prunastri extract
Limonene
Linalool
Methyl 2-octynoate

Szappan összetevői Mennyiség
Olívaolaj 170 g
Kóluszolaj 40 g
Shaeavaj 20 g
NaOH  30g
Víz 69 g
Szappankészítő tanfolyam

Ha szeretnél többet tenni a bőröd egészségéért, de még soha nem készítettél szappant, akkor gyere el a Szappan Királyság szappan tanfolyamára, ahol megtanulhatsz illatmentes, igazán természetes, házi szappanokat is készíteni. Várunk Téged is sok szeretettel! 🙂

Szeretnék menni
Kapcsolódó cikkek
Sütőtökös szappan recepttoxikus összetevők tisztálkodószerekben, sls, als