Ha még idén szeretnétek a tavalyi sütőtökből gyönyörű narancssárga, egészséges szappant készíteni, akkor nyomás a piacra, mert lassan nem lehet kapni és még most jó áron tudjátok beszerezni.
Sok ember későn kap észbe, bár a nagy sütőtök ‘fanok’ már ezt is szinte az utolsó pillanatnak gondolják, mert az igazi dömping ősszel van. Tehát, aki nem akar jó pár hónapot várni a hamisítatlan, még frissnek számító, magyar nap érlelte sütőtökre, mint jótékony, titkos fegyverre, akkor most ragadja meg ezt a kínálkozó lehetőséget, hogy egy igazán bőrbarát szappant készítsen a segítségével.

Sokan nem érthetik, hogy miért kellene sütőtök a szappanba! Ennek nagyon sok indoka van, de lássuk, hogy melyek ezek:

  • minden országban megterem – kivéve az Antarktisz – és fogyasztják, hát akkor, mi miért ne tehetnénk bele a szappanunkba is 🙂
  • már az indiánok is használták, és fogyasztották – nos, mint tudjuk az indiánok nagyon magas szintű tudással rendelkeztek a növényekkel kapcsolatban, ha, tehát másért nem, az indiánok miatt érdemes ezzel növelni a szappanunk beltartalmi értékét, mert ha ők is használták gyógyítási céllal, akkor mi sem árthatunk a szappanunknak, sőt
  • de nyilván a valódi okok, nem a fenti kettőben keresendők. Tehát a fő varázsereje abban rejlik, hogy nagyon sok mangánt,cinket, vasat, foszfort, C-vitamint, karotint, biotint, rezet, niacint, pantoténsavat, kalciumot A, B1, B2, B6 vitaminokat és folsavat tartalmaz, és nem utolsó sorban jól működő gyönyörű színt adományoz a szappanunknak természet adta szépsége által, és az állagát is javítja, krémesebbé varázsolja.

Ugye, mennyire megérhető, hogy olyan sok ember a sütőtököt választja a szappankészítéshez és, ha, azt mondom, hogy az egyik legkedveltebb a sütőtökös szappan, akkor nem mondtam valótlant.

Hogy Ti is bátran készítsetek sütőtökös szappant, íme egy recept:
Olívaolaj 120 g
Kókuszolaj 50 g
Pálmaolaj 80 g
Napraforgóolaj 50 g
Szőlőmagolaj 20 g
NaOH 42 g
Víz 115 g

A sütőtök pürét a pudingnál is bele tehetitek kb 2,5 evőkanállal, amennyiben vízben oldjátok a lúgot. Ha pedig a sütőtök levében szeretnétek a lúgot oldódásra késztetni és biztosra akartok menni, akkor érdemes lefagyasztani, mert némely sütőtöknek nagyon magas a cukortartalma.

Amennyiben úgy döntöttél, hogy a sütőtököt mégsem használnád a szappankészítés során, akkor építsd be az étkezésedbe, mert kedvezően befolyásolja a bőröd egészségét, és ha fogyókúrázol akkor is nagy arányban építheted be az étrendedbe, mert kevés kalóriát tartalmaz.

Kapcsolódó cikkek
szappankészítés régenillatos, illatmentes szappan, illatallergia