Téma: házi természetes szappan, Uncategorized

A szappanfőzés, szappankészítés egyik alapanyaga a nátrium-hidroxid. Sajnos sok tanfolyamon rosszul tanítják a lúgoldást a tanfolyami résztvevőknek pedig fontos lenne a megfelelő lúgoldás megtanítása biztonsági szempontból, azért, hogy minden körülmények között védve legyél.

Mit fontos erről a vegyi anyagról tudni?

Fontos megemlíteni, hogy vízben oldva nagyon lúgos oldatot kapunk. Ezt az anyagot nemcsak a szappankészítés során használják fel, hanem a texiliparban, papíriparban és a mosószerek világában is. 1763-ban nevezték ezt az anyagot először nátrium-hidroxidnak Henri Louis Duhamel du Monceau francia tudós által. A tiszta nátrium-hidroxidot granulátum, pelle és oldott formában is kapható, amit mi a szappankészítés során használunk az leginkább granulátum, vagy pelle, a boltilag oldott formája nem megfelelő, mert azt mi számítjuk ki, hogy mennyit szeretnék ebből az anyagból használni. Amennyiben ez már oldott, és nem mi oldottuk, hanem oldott állapotban vettük, akkor kockáztatjuk a szappanunk pH-ját, ezért a szappanhoz soha ne vegyél lúgot oldott állapotban, hanem a szilárd halmazállapotot válaszd.
Nagyon gyorsan oldódik a vízben, és fontos megemlíteni, hogy a lúgoldatot mindig hűteni kell a szappankészítés során, mert forró lúggal, ami még nem is oldott nem készítünk szappant.

Ha szeretnél még a lúgról, a biztonságos lúgoldásról tanulni gyere el hozzánk szappankészítő tanfolyamra és legyél lúgbiztos! Várunk szeretettel!

Itt tudsz jelentkezni:

http://www.szappantanfolyam.hu/bronz-szappankeszito-tanfolyam/

Kapcsolódó cikkek