Téma: kezdő szappankészítő tanfolyam, puha szappan, rontott szappan, szappan recept, szappan recept írás

Kemény szappan, vagy puha szappan?! Sokan úgy állnak a szappankészítéshez, hogy soha nem tanulták, nem volt segítségük, nem voltak szappan tanfolyamon, de kapnak egy szappan receptet, bátran elkészítik és megjelenik egy probléma. Igen, a szappankészítés során olyan dolgok is előfordulhatnak, amire álmunkban nem gondoltunk. Mivel a boltban, ha megveszünk egy szappant, az mindig kemény és szilárd, így mi is azt gondolhatjuk, hogy amikor szappant készítünk, akkor az is tuti biztos kemény lesz.

Ebben a blogbejegyzésben két dologra fogunk kitérni azzal kapcsolatosan, hogy miért puha szappan született abból, amit ő készített, azaz miért nem kemény. Az első indok a puha szappanra, hogy nagyon sok folyékony olajat írtunk a receptbe, ami elpuhította abból a szappan receptből készített szappanunkat. Ha ilyen történt, akkor arra várhatunk hosszú hónapokat is, mert biztos, hogy nem lesz kemény az a szappan, kivéve, ha az az olaj olíva olaj volt. Ebben az esetben érdemes lehet összemelegíteni olyan azonos mennyiségű szappannal, ami viszont sok szilárd zsírt tartalmaz, így orvosolni lehet a hibát. A két különböző összetételű szappan házasságából használható szappan fog születni, így tudjuk megmenteni a puha szappanunkat. Természetesen, ha ezt az utat szeretnénk választani, akkor számolásra kell adni a fejünket és ehhez szükséges a szappan recept írási ismeret, ugyanis a hibajavítás nem szemrevételezéssel megy.

A másik szappan összetevő, ami elpuhíthatja a szappanunkat, az a folyadék. A receptben az olajok mennyisége fogja meghatározni, hogy mennyi vizet használunk, használatunk, de van egy plafon, amit nem érdemes átlépni, mert akkor biztos, hogy puha szappant fog eredményezni a túlhasznált folyadékmennyiség. Tehát a receptben használható folyadék mennyisége is szappan recept írási ismeretet igényel, ha mindig kemény szappant szeretnénk kapni. Viszont, azt tudni kell, ha a szappan puhasága a folyadék túlhasználásának köszönhető, akkor az érési idő alatt a víz elpárolgásával a szappan keményedni fog, így nem kell izgulni, mert kemény szappan válhat belőle, csak idő kérdése.

Ebből a két esetből is látható, hogy nem minden szappan recept használható, illetve sajnos sok recept hibás, ezért is tanácsoljuk mindenkinek, hogy tanulja meg a szappan recept írást olyan emberektől, akinek alapos tudása van ezzel kapcsolatban, hogy soha ebből eredő problémája ne legyen, illetve saját recepteket tudjon kalkulálni, amivel az a szappan, receptúra alapján is a sajátja lesz.

Mi a Szappan Királyságban már az alap, kezdő szappankészítő tanfolyamunkon megtanítunk mindenkit arra, hogyan írja meg saját szappan receptjeit és hogyan alkossa meg azokat. Visszajelzések alapján tudjuk, hogy nagy könnyebbséget ad a későbbiekben és sokkal kevesebb rontást ad, ha tudsz szappant receptet írni, és tudod, hogy miből, mennyit használj.

Ha érdekel a szappankészítés és a szappan recept írás, akkor jelentkezz ezen a linken keresztül várunk Téged is szeretettel: http://www.szappantanfolyam.hu/bronz-szappankeszito-tanfolyam/

Kapcsolódó cikkek
avokádó szappan karácsonyra