Téma: egészség, egészségmegőrzés, gyógynövények, házi natúr szépségápolás, szájbalzsam

Szájbalzsam, avagy ajakbalzsam házilag, az egyszerű DIY! Ez a 2017. évi április valóban szeszélyesre sikeredik, pedig március végén még pólós idő is volt. Ezen a tavaszon már volt napsütés, eső, tomboló szél, és most olyan hideg éjszakákat rebesgetnek az időjósok, hogy még biztos fűteni kell, a Mátrában pedig még hóra is lehet számítani. Mivel ilyen szélsőséges az időjárás, és lehet, hogy még kicsit várat magára a szebb idő, így sok ember tapasztalhatja, hogy kicserepesedik a szája, kirepedt a szája egy tartósabb kintlét után. Rengeteg ajak és szájbalzsam van forgalomban, integetnek az áruházak polcáról tetszetős csomagolásban, de nagyon sok mégsem olyan természetes, mint mi azt sokan szeretnénk. Tehát érdemes ezt is otthon mindenkinek saját magának elkészítenie, mert nagyon egyszerű és a hozzávalókat is könnyen beszerezhetjük szappanos alapanyag webáruházakból.

Szeretnénk nektek segítséget nyújtani, hogy a kicserepesedett, kirepedt, száraz száj a múlté legyen, mindezt úgy, hogy ti készítitek el otthon, házi körülmények között a szájbalzsam gyógyírt és biztosan tudni fogjátok, hogy, amit használtok az egészséges.

Az első lépés, hogy készítsetek körömvirágból, körömvirág olajat, vagy kamillából, kamilla olajat, ami a szájbalzsam alapját adja. Nagyon egyszerű az eljárás, nem kell megijedni. Vegyél egy jó nagy marék szárított körömvirágot, vagy kamillát – akár lehet fele-fele – és öntsd fel hidegen sajtolt napraforgó olajjal (ez lehet olíva, vagy szőlőmagolaj), a lényeg, hogy ne csak ellepje, hanem az olaj körülbelül 2 ujjnyi magasan álljon a virágok tetején. Tegyük ezt az elegyet alacsony hőmérsékletre kapcsolt tűzhelyre, vízgőz fölé nagyjából egy órára, majd hagyjuk kihűlni és szűrjük le.

Ajakbalzsam recept

28 g kamilla/körömvirág olaj
14 g ricinusolaj (lehet ez is az általunk elkészített kamilla/körömvirág olaj ha van elég)
4 g shea vaj
14 g méhviasz
8 csepp borsmenta vagy édesnarancs illóolaj

Mennyiség: 12-14 db szájbalzsam

Elkészítése:

Keverjük össze a olajokat, vajat és a méhviaszt egy hőálló üvegbe. Állítsuk bele vízfürdőbe, hogy elolvadjanak a szilárdabb összetevők és tegyük a tűzhelyre alacsony hőfokon. Amint elolvadtak az összetevők azonnal vegyük le a tűzhelyről. Majd csepegtessük bele az illóolajat – ha szeretnénk színezhetjük egy nagyon kevés céklaporra. Természetesen, ha fiú, férfi is kap belőle, akkor ezt inkább hagyjuk el.

Az elkészült elegyet öntsük bele az ajakbalzsam tégelyekbe, hengerekbe. TIPP! Ha összekötözitek az ajakbalzsam tartó hengereket, akkor könnyebb lesz beleönteni a folyékony gyógyírt.

Még melegebb állapotában folyik, így nem fogjátok tudni rögtön használni a tubusból, várjátok meg, hogy kihűljön, aztán már rakhatjátok is a táskátokba és mehettek is a dolgotokra, de előtte ne felejtsétek el használni a DIY szájbalzsamot, ajakbalzsamotokat.

Kapcsolódó cikkek
hársfa köhögés ellen